Stadsboerderij wil open staan voor stedeling

Geplaatst in: Dagblad van het Noorden, RTV Drenthe en Agrio
Journalist:

Volgens agrariërs Rick en Gert-Jan Nijhoff is er onder de Emmense bevolking meer dan genoeg draagvlak voor een stadsboerderij op de rand van de stad, het platteland en het Noordbargerbos. Maar niet iedereen staat te juichen voor hun plannen voor een op educatieve leest geschoeide moderne melkrundveehouderij, annex kaasmakerij en theeschenkerij aan de Nieuwe Amsterdamsestraatweg, zo vlak bij de bewoonde wereld. In ieder geval twee Emmenaren  stapten naar de Raad van State om een blokkade van het bestemmingsplan af te  dwingen. Volgens hen worden zij gesteund door minstens 14 medestanders. En ook de Drentse Natuur en Milieufederatie zouden tegen zijn, ook al deden zij dinsdag niet mee als partij tijdens een spoedprocedure in Den Haag. Volgens tegenstanders Verdonkschot en Van Oosten is de boerderij op een verkeerde locatie gepland, te dicht bij woningen en ook te dicht bij het nabijgelegen natuurgebied. Volgens de Emmenaren moet je een dergelijke veehouderij niet zo dicht bij een woonwijk plannen. Dat leidt alleen maar tot stank, herrie, vliegen en (fijn)stofoverlast. Volgens de gebroeders Nijhoff zal het allemaal wel loslopen met die overlast. De koeien lopen op voldoende grote afstand van de dichtstbijzijnde woningen en de mest injecteren ze in de bodem, dus zoveel vliegenoverlast zal dat niet opleveren, menen de veehouderbroers.

Levensvatbaar

De Nijhoffs hebben nu alleen nog een akkerbouwbedrijf ten noorden van Emmen. Zij zochten naar een manier om hun bedrijf uit te breiden en levensvatbaar te houden. ‘Sommigen kiezen voor een uitbreiding van hun bedrijf voor schaalvergroting. Maar wij willen het anders doen. Wij willen een boerderij met een open deur naar de omgeving toe. Wij hebben juist ook heel veel positieve reacties op ons initiatief gekregen. We worden voortdurend gebeld met de vraag wanneer we open gaan,’ aldus Rick Nijhoff bij de Raad. Als het aan S. Verdonkschot en R. van Oosten ligt niet. Zij vinden dat de gemeente Emmen nooit toestemming had mogen geven om op die plek een nieuwe veehouderij te vestigen. Volgens Van Oosten ligt het bedrijf deels in een bufferzone tussen natuur en platteland. Volgens de gemeentewoordvoerder is die bufferzone juist opgeschoven om de stadsboerderij mogelijk te maken. Van Oosten is het daar niet mee eens en gaat die wijziging nog bij de provincie Drenthe aankaarten. Alleen wilde rechter en staatsraad Mieke van Diepenbeek daar in deze spoedprocedure niet op wachten. Overigens mocht de staatsraad het boerderijplan t Nije Hoff voorlopig goedkeuren dan volgt er later dit jaar nog een bodemzaak. De gebroeders Nijhoff wisten nog niet of ze alvast met de bouw gaan beginnen of dat ze voor de zekerheid toch de einduitspraak van volgend jaar zullen afwachten. Uitspraak in spoedzaak volgt binnen enkele weken.

Emmenaren  stapten naar de Raad van State om een blokkade van het bestemmingsplan af te  dwingen. Volgens hen worden zij gesteund door minstens 14 medestanders. En ook de Drentse Natuur en Milieufederatie zouden tegen zijn, ook al deden zij dinsdag niet mee als partij tijdens een spoedprocedure in Den Haag. Volgens tegenstanders Verdonkschot en Van Oosten is de boerderij op een verkeerde locatie gepland, te dicht bij woningen en ook te dicht bij het nabijgelegen natuurgebied. Volgens de Emmenaren moet je een dergelijke veehouderij niet zo dicht bij een woonwijk plannen. Dat leidt alleen maar tot stank, herrie, vliegen en (fijn)stofoverlast. Volgens de gebroeders Nijhoff zal het allemaal wel loslopen met die overlast. De koeien lopen op voldoende grote afstand van de dichtstbijzijnde woningen en de mest injecteren ze in de bodem, dus zoveel vliegenoverlast zal dat niet opleveren, menen de veehouderbroers.