Vrijspraak van ontucht slaapfeestje Poeldijk, met wel een uitbrander van de rechter

Geplaatst in: AD Haagsche Courant
Journalist: Maarten Bakker

POELDIJK (02 februari 2024) – De rechtbank in Den Haag spreekt een 24-jarige man vrij van ontucht met een 16-jarig meisje in december 2021 tijdens een slaapfeestje in Poeldijk. De Hagenaar kreeg vrijdag tijdens de uitspraak wel een uitbrander van de rechter, maar een veroordeling bleef achterwege.

De man had verkering met een veel jongere vriendin van zestien jaar. Op het feestje in Poeldijk in het tuinhuisje was hij ook de oudste.Gasten bleven er slapen. De Hagenaar lag hij met zijn vriendin aan een kant, en aan de andere kant nog een meisje van zestien jaar. Zij was aangeschoten en slaperig, en schoof tegen hem aan.

De verdachte kon zich niet inhouden en begon haar te betasten. Eerst bij haar achterwerk, en vervolgens zou hij ook in de richting van haar vagina gegrepen hebben. Volgens de officier van justitie had de man misbruik gemaakt van het overwicht dat hij over het meisje had. Doordat ze onder invloed was kon ze zich niet verweren. De aanklaagster eiste twaalf weken cel, waarvan zes weken voorwaardelijk.

De rechter oordeelde vrijdag tijdens de uitspraak dat de man niet bewust misbruik heeft gemaakt van de situatie, en spreekt hem daarom vrij van ontucht. Hij had spontaan gereageerd. De rechter vindt wel dat de man zich “terughoudend had moeten opstellen”. “De verdachte is lichtzinnig geweest en onachtzaam.” Dat is echter niet strafbaar, aldus de rechter.

Tijdens de zitting twee weken geleden liet de verdachte al weten zich “enorm te schamen” voor zijn gedrag in het tuinhuis in Poeldijk. Hij gaat ook niet meer naar feestjes.

Het slachtoffer had van de Hagenaar een schadevergoeding van vijfduizend euro geëist. Die vordering is vanwege de vrijspraak afgewezen.