Weststellingwerf krijgt flinke tik om weigering droomwoning Wolvega’s stel

Geplaatst in: Omrop Fryslân en Stellingwerf
Journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/WOLVEGA(28 februari 2024) – De Raad van State geeft de gemeente Weststellingwerf vandaag een flinke tik op de vingers om haar weigering een bouwplan voor een woning in Wolvega goed te keuren, alleen maar omdat die een beetje uit de toon zou vallen.

In ieder geval veegt de hoogste bestuursrechter de vloer aan met het negatieve welstandsadvies van Hûs en Hiem, waarop het gemeentebestuur zijn weigering van een bouw(omgevings)vergunning baseerde. Dat blijkt vandaag uit een einduitspraak van de Raad. Volgens Hûs en Hiem past de droomwoning van Wolvegaërs Melvin en Carolien Huitema niet bij de rest van de bebouwing aan de Leeuwerikstraat en detoneert het bouwplan enorm. Volgens B&W van Weststellingwerf, die het negatieve welstandsadvies Hûs en Hiem klakkeloos overnam,  komt de nieuwe woning met twee bouwlagen te hoog en te massaal over in de buurt. Verder zou het gewenste lessenaarsdak al helemaal niet in de omgeving passen. Maar wat de hoogte en omvang van de woning betreft, past die naadloos in het bestemmingsplan, blijkt uit de uitspraak. En als een bouwplan in een bestemmingsplan past, mag de welstandscommissie daar niet meer aan tornen, benadrukt het bestuursrechtscollege.

 

Haarfijn uitleggen

 

Wat het de dakvorm(lessenaarsdak) betreft vindt de hoogste bestuursrechter dat het gemeentebestuur nog maar eens haarfijn moet uitleggen welke welstandscriteria die dakvorm verhinderen. Overigens hadden de Huitema’s na het indienen van hun plan voor een lessenaarsdak ook nog een variant met een zadeldak ingediend. Die is eveneens door de gemeente is geweigerd. Hoe dan ook zullen B&W nog flink moeten zweten om overtuigende welstandsredenen te verzinnen waarom een lessenaarsdak, of zadeldak niet aan de Leeuwerikstraat zou passen. Of het gemeentebestuur kan uiteraard ook eieren voor haar geld kiezen en de omgevingsvergunning alsnog verlenen. Mochten B&W toch weer tot een afwijzing komen dan kunnen de Huitema’s direct naar de Raad van State stappen en hoeven ze niet eerst langs de lagere bestuursrechter. Wordt vervolgd.