Woningbouwplan Meppel toch te hoog en “te stads”

Geplaatst in: De Stentor, Meppeler Courant, RTV Drenthe
Journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/MEPPEL(13 maart 2024) – De Raad van State stemt vandaag met een einduitspraak geheel in met de weigering van de Meppelse gemeenteraad om een woningbouwplan op een landtong in de Schuttevaerhaven goed te keuren.

 

De hoogste bestuursrechter is het eens met de gemeenteraad dat het woningbouwplan door de bouwhoogte en dichtheid niet bij de bestaande bebouwing in het gebied past. In het, overigens wel door het college van B&W gesteunde woningbouwplan van ontwikkelaar WVG zouden op de landtong twaalf pakhuisachtige woningen tussen de 11 en 13 meter hoog worden gebouwd. Bovendien vindt de Raad dat de geplande hoge woningen aan de zijde van de Prins Hendrikkade te dicht op de bestaande, lagere woningen komen te staan.

 

Drie keer hoger

 

Verder kende het vorige bestemmingsplan voor de landtong slechts een maximale bouwhoogte van vier meter, het afgeschoten plan is bijna drie keer zo hoog. Al met al betekent de uitspraak een fikse domper voor WVG, die al drie jaar bezig is een levensvatbaar woningbouwplan voor de landtong bij de Schuttevaerhaven te ontwikkelen. Wat WVG wel kan bouwen op die plek zal in ieder geval veel lager en kleinstedelijker zijn dat de grootstedelijkere plannen die nu gesneuveld zijn. Immers, het voorgaande plan voor een woontoren van veertig meter op die plek belandde ook al in de prullenmand.