“Zevenaar en Plavei spelen vies spelletje met woningbouw Dorpsstraat”

Geplaatst in: De Gelderlander
Journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/ZEVENAAR(29 februari 2024) – “De gemeente Zevenaar en woningstichting Plavei wisten donders goed dat er bezwaren tegen de woningbouwplannen aan de Dorpstraat waren en dat het natuuronderzoek van kanten deugde. En toch walsten ze door,” zeiden Angerloërs Oscar Engelsman en Wim Künne vandaag bij de Raad van State.

 

Dat hun verwijten bepaald niet uit de lucht gegrepen waren bewees de verzuchtende opmerking van rechter en staatsraad Hans Besselink dat de aanpak van Zevenaar en Plavei bepaald niet de schoonheidsprijs verdient. “Had u op zijn minst geen excuses en een bloemetje aan de twee heren kunnen aanbieden,” vroeg staatsraad Besselink aan de gemeentewoordvoerder. “Nee, dat hebben we niet gedaan, maar het is wel jammer dat het allemaal zo gelopen is,” antwoordde de ietwat bedremmelde Zevenaarse zegsman. En dat er een hoop mis is gegaan met de inspraak tegen het plan van Stichting Plavei om aan de  Dorpsstraat 71-85 twintig levensloopbestendige – en seniorenwoningen te bouwen, bleek vandaag zonneklaar tijdens de rechtszaak in Den Haag.

 

Leger bulldozers

 

Plavei wil twintig huizen pal achter de tuinen van de bewoners aan de Meester Waaijerstraat, bouwen. Engelsman woont daar al dertig jaar en Künne 25 jaar. Tot november vorig jaar hadden ze een idyllisch uitzicht op een weilandje en bosstrook, waar veel dieren en vogels bivakkeerden. De Angeloërs schrokken zich een hoedje toen daags na uitgifte van een bouw(omgevings)vergunning aan Plavei eind vorig jaar een leger bulldozers en hakselmachines het complete bos plat plaveiden. In het voorjaar van 2023 hadden de omwonenden nog bewaar tegen het bestemmingsplan ingediend en gingen ervan uit dat Zevenaar die eerst netjes zou beantwoorden voor de hakbijl in het bos ging. Maar nee.

 

Reactieknop stond uit

 

Voor de omwonenden ging alles mis wat er maar mis kon gaan. De zienswijzen van Engelsman en Künne waren “niet doorgekomen” omdat de “reactieknop op de website” uitstond, zo beweerde de gemeentewoordvoerder met droge ogen. Staatsraad Besselink hoorde het ongelovig aan. Daarna verleende de gemeente razendsnel een vergunning zodat Plavei het bos in recordtempo neer kon halen zonder dat er een deugdelijk natuuronderzoek was gedaan. En dat wist de gemeente, want die verontschuldigde zich daar eveneens voor bij staatsraad Besselink. Overigens was er wel een natuuronderzoekje gedaan, maar met oogkleppen op.

 

Één zwaluwnest

 

De natuuronderzoeker had alleen uitdrukkelijk opdracht gehad om een viertal te slopen woningen aan de dorpsstraat te controleren op de huismus, de vleermuis en de gierzwaluw. “Heeft u dan helemaal niet in het bosgebied erachter gekeken,” vroeg de staatsraad. “Eh nee, we hebben er wel rondgelopen en we hebben alleen één zwaluwnest in een carport aangetroffen.” De staatsraad zei dat nu als een paal boven water staat dat het natuuronderzoek niet deugde. Vervolgens was de raadsman van Plavei er als de kippen bij om alsnog een uitgebreid en diepgravend natuuronderzoek aan te bieden. Staatsraad Besselink keek daarop nog verbaasder,”wat heeft een natuuronderzoek nu nog voor zin, alles is weg, ik kan u zo wel vertellen dat elk beschermde diersoort die daar zat weg is.”

 

Als er niets zit

 

Maar de advocaat van Plavei liet zich niet zo maar uit het veld slaan,”maar als er niets zit blijkt dat uit het onderzoek en is het dus prima om daar te bouwen.” De staatsraad ging verder niet meer in op het aanbod van de Plavei-advocaat. Maar hij vroeg wel aan de omwonenden wat zij nog van de Raad van State verwachten,”want alle natuur is weggevaagd. Er is niets meer. Nieuw onderzoek heeft geen zin. Wat denkt u ervan.” De Angerloërs zeiden op zijn minst enige genoegdoening en compensatie van Plavei en Zevenaar en Plavei te verwachten, financieel dan wel in natura met een strookje grond. Alleen lijken de gemeente en Plavei daar geen zin in te hebben.

 

Tegenbod

 

Plavei-baas P. van der Woude zei dat hij begin januari al een tegenbod aan de buren heeft gedaan, maar dat ze daar niet op ingegaan waren. Künne zei dat het tegenbod van Plavei schromelijk tekort schoot en verder ononderhandelbaar bleek. Staatsraad Besselink zei de komende weken nog eens goed te zullen bekijken wat hij met de zaak aan moet en welke uitspraak de omwonenden nog een beetje tevreden kan stellen. Want de bouw van de woningen is onvermijdelijk omdat de omgevingsvergunning intussen onherroepelijk is. “Die vergunning hebben we helaas gemist, we waren al zo druk bezig met onze bezwaren tegen het bestemmingsplan,” erkende Künne, die samen met Engelsman vindt dat de gemeente Zevenaar er niet bepaald voor de belangen van haar burgers opkomt. Uitspraak over enkele weken.