Zorgboerderij Wouterbergen vind gemeente te betuttelend

Geplaatst in: Eindhovens Dagblad
Journalist: Jan van Ommen

DEN HAAG/SOMEREN (06 maart 2024) – Zorgboerderij Wouterbergen in Someren hoopt dat de Raad van State en paar knellende gemeentelijke regels voor de dagbestedingsinstelling aan de Nieuwendijk aan gruzelementen slaat.

 

Zo gaan de horecabeperkingen voor de zorgboerderij veel te ver, legde directeur Wouter Martens vandaag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State uit. Gemiddeld werken er doordeweeks zo’n 20 a 25 mensen met beperkingen op de zorgboerderij. Die brengen daar hun tijd door met het verzorgen van dieren en planten, doen aan allerlei creatieve activiteiten mee en ze bereiden diverse maaltijden en drankjes voor, die in het restaurant door bezoekers worden genuttigd. Maar met het nieuwe bestemmingsplan legde de gemeente opeens een aantal beperkingen op die Martens veel te ver gaan.

 

Minder dan tien

 

Zo wil Someren dat het restaurant dicht gaat als er minder dan tien dagbesteders werken. Die zijn er in het weekend niet. Dat betekent zeker sluiting van het restaurant in het weekend, juist wanneer de meeste bezoekers komen. Verder moet het restaurant al om vijf uur ’s middags dicht, terwijl die eerst overdag open mocht zijn. Dat scheelt minstens een uur, omdat de dag volgens Marten tot zes uur ’s avonds duurt. “Als deze beperkingen er niet af gaan vrees ik voor de toekomst van de zorgboerderij. Ik ben vijf jaar bezig en heb flink geïnvesteerd. Maar door de corona sta ik behoorlijke op achterstand en werk nog steeds in de min. Als deze beperkingen er op blijven blijf ik in de min draaien,” aldus Martens in Den Haag.

 

Teugels aangetrokken

 

De Raad van State wilde weten waarom de gemeente de teugels zo heeft aangetrokken. Daarop legde de gemeentewoordvoerder uit dat Someren niet wil dat er zelfstandige, volwaardige horeca op de Wouterbergen ontstaan. Het moet ondergeschikte horeca blijven voor en van dagbesteders. Omdat er in het weekend maar drie a vijf dagbesteders in het restaurant werken waardeert de gemeente dat niet meer als ondersteunende horeca bij de zorgboerderij. Volgens Martens is dat klinkklare onzin, ”onze mensen zijn de hele week bezig met voorbereidingen, ze schillen appels en aardappels, maken appeltaart en friet voor het restaurant. Het is allemaal tijdens de dagbesteding voorbereid. We maken er echt geen apart restaurant van waar we alles van buiten halen.”

 

Nieuw horecabeleid

 

De Raad van State wilde nog weten wat nu precies het horecabeleid van de gemeente Someren is. De gemeentewoordvoerder legde uit dat er net een nieuw beleid op stapel staat waarbij er alleen nog onderscheid wordt gemaakt tussen ondergeschikte en volwaardige horeca, ”alleen over de precieze invulling en definities denken we nog na. Dat zal later pas duidelijk worden. Dan kunnen we ook beter aangeven of en welke ruimte er nog is voor het restaurant van Wouterbergen.” Uitspraak over enkele weken.